Koken met kinderen #1 eenvoudige koekjes

MMK2749

Als kind wilde ik op regenachtige dagen altijd koekjes bakken. Mijn moeder ging dan zuchtend akkoord en zei: alleen als je alles maar dan ook alles weer opruimt! Toen had ik geen idee waar ze het over had en liet ik waarschijnlijk alsnog alles liggen, maar nu begrijp ik het volkomen. Mijn zoon wil ook altijd koekjes bakken maar zodra ze de oven in gaan staat hij doodleuk op en gaat spelen. “ehm… hallo?!”

Ingrediënten:

160 gram bloem
120 gram koude roomboter
80 gram basterdsuiker
1½ gram zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden.
De bloem, de koude boter, de basterdsuiker en het zout in een kom doen en de boter met behulp van twee messen in stukjes snijden en de massa daarna met koele hand tot een bal kneden. Als de bal erg zacht is nog even in de koelkast leggen.
Het deeg uitrollen tot een plak van ⅓ cm en er dan vormpjes uit snijden of drukken.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats de koekjes op een gelijkmatige afstand van elkaar op de bakplaat. De koekjes in ongeveer een kwartier tot 20 minuten lichtbruin laten worden.

Tip 1: Het is ook leuk om door de helft van het deeg een beetje cacao te doen voor chocolade koekjes.

Tip 2: Als je iets grotere koeken bakt dan kun je er, zodra ze uit de oven komen, een rondje uit steken. Ik doe dat altijd met een spuitmond van een spuitzak. Als ze afgekoeld zijn kun je daar een lintje door doen en ze ophangen. Leuk voor een feestje!

Tip 3: Wil je er echt een feest cq lekkere bende van maken, maak dan een papje van poedersuiker en water of citroensap en maak zo een glazuur voor de koekjes.

Glazuur:

100 gram poedersuiker, enkele druppels citroensap en/of water

Poedersuiker zeven en water/citroensap al roerend druppelsgewijs toevoegen. Het moet zo dik zijn dat het uitgestreken kan worden zonder dat het van de koekjes afdruipt. 

Voor chocoglazuur voeg je 10 gram cacao toe, laat dan citroensap achterwege en gebruik water.

Pijnboompitjes
volgend bericht