Meest recente recepten voor kinderen (en ouders):

WP_20150819_17_44_27_Pro

Koken met kinderen #2 Pannenkoeken bakken zonder pak

| zoet en koekjes, Koken met kinderen | geen reacties

Pannekoeken bakken is roeren in smurrie, eieren stuk tikken en de dooiers lekker kapot duwen met je garde. Beslag scheppen met een hele grote lepel en die in een hete pan gieten. Spannend! Zo maak je je lieveling eten.

MMK2749

Koken met kinderen #1 eenvoudige koekjes

| Koken met kinderen | geen reacties

Als kind wilde ik op regenachtige dagen altijd koekjes bakken. Mijn moeder ging dan zuchtend akkoord en zei: alleen als je alles maar dan ook alles weer opruimt!

Leren kinderen nog koken?

Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat bijna geen enkele ouder meer pannenkoeken bakt zonder een pak pannenkoekenmix. Sterker nog, niet eens weet hóé je pannenkoeken bakt zonder pannenkoekenmix. Nu weten we allemaal dat koken en bakken tegenwoordig meestal betekent dat je instructies van een verpakking volgt, maar toen ik vorig jaar samen met een groep schoolkinderen (groep 6&8) soep moest maken en sommige kinderen niet eens wisten hoe ze een mes moesten vasthouden of hanteren schrok ik wel even. Als alles altijd uit pakjes en zakjes komt dan leren kinderen dus ook niet meer hoe je in de basis ècht eten klaarmaakt. Best wel zonde…

Koken is leerzaam en magisch

Het is voor mij belangrijk om kinderen deelgenoot te maken van koken en bakken omdat het leerzaam en magisch is. Verschillende losse ingrediënten maken een lekker, of soms niet lekker, product. Het is een wonder om van bloem, water, gist en zout deeg te kneden en daar een brood van te bakken.

Wat leert koken je nog meer

Koken leert je improviseren, maar ook rekenen, koken stimuleert creativiteit, verhoogt zelfvertrouwen en je leert je smaak te ontwikkelen op een natuurlijke manier, want mijn mening is dat eten uit pakjes en zakjes allemaal dezelfde onnatuurlijke basissmaak heeft. Koken is ontspannen, je bent lekker met je handen bezig en het biedt de gelegenheid om gezellig te kletsen. En heel belangrijk, het geeft inzicht in wàt je eet, hoe het ontstaat en waar het vandaan komt. Of iets goed of slecht voor je is. Bijvoorbeeld dat karamel puur suiker is, hoeveel boter er in cake zit, en dat mayo ei met olie is. Dan kun je later, als je groot bent, bewustere keuzes maken met betrekking tot voeding en je gezondheid en ben je bovendien niet afhankelijk van wat de voedingsindustrie vindt dat jij zou moeten eten!

Kinderen betrekken bij het bereiden van eten

Mijn zoon wordt al van kleins af aan betrokken bij het koken, heus niet iedere avond maar het zijn zo van die periodes. Toen hij 2 jaar oud was had hij al een mes van hout waarmee hij champignons en andere zachte dingen in stukjes sneed. Ook mocht hij al (onder begeleiding) roeren in hete pannen. En ja dat ging weleens mis. Zo brandde hij zijn duim weleens flink aan de pan tijdens pannenkoeken bakken en snijdt hij zo nu en dan in zijn vingers. Maar ja, dat gebeurt mij ook allemaal nog weleens.

Er zijn mensen die beweren dat hun kind alles lust omdat het meehelpt in de keuken, helaas is dat bij mij niet het geval. Mijn zoon is een moeilijke eter net als ik zelf ooit was. Maar hij weet wel hoe je verschillende soorten deeg maakt, dat er in koekjes suiker zit, dat worteltjes niet uit een zakje komen, sla een krop is en geen losse blaadjes en ziet hij de vis het liefst uit de oven komen met de ogen en de bek met de grappige tandjes en al er nog aan, want dat is zo interessant.

De rest komt vanzelf goed!

Op deze pagina vind je een aantal basis recepten (zoet en hartig) die heel eenvoudig samen met kinderen te maken zijn en die ze over het algemeen ook lekker vinden of in ieder geval leuk en interessant om te maken. En ja, er zit gewoon suiker in en boter en andere dingen die tegenwoordig (niet geheel onterecht) een slechte naam hebben. Mijn mening is dat wanneer je kind veel beweegt, gezond eet en drinkt en je je eten zoveel mogelijk bereidt zonder zakjes en pakjes het helemaal niet erg is dat er ergens suiker in zit. Alles met mate.